Detectivii privati din Timisoara iau urma partenerilor de afaceri
Agentie de detectivi privati in Timisoara PRO DETECTIVE AGENCY
Articol "CAPITAL"28 feb.2007
Din cele peste 250 de agentii de detectivi particulari inregistrate in Romania, numai in ultimul an s-au infiintat peste 100. Piata de profil este impulsionata de cereri precum cele de verificare a loialitatii partenerilor de afaceri sau a angajatilor.
Businessul firmelor de detectivi privati /particulari a inflorit in contextul in care oamenii de afaceri au devenit din ce in ce mai preocupati de siguranta mediului in care isi desfasoara activitatea.
"Daca la inceput, in anii `95 - 2000, niciuna din cele 20-30 de agentii existente in toata tara nu se putea lauda cu o cifra de afaceri mai mare de 50.000 de euro, acum sume intre 100.000 si cateva milioane de euro reprezinta ceva normal", spune presedinta Asociatiei Nationale a Detectivilor Particulari din Romania (ANDPR). "Oamenii de afaceri au devenit constienti de puterea informatiei utilizate la timp. in 2006 si, mai ales, la acest inceput de an, a crescut spectaculos cererea de investigatii in domeniul economic. A crescut si cererea de consultanta in siguranta afacerii", precizeaza aceasta.
La nivelul intregii piete, circa 30% din solicitari sunt de natura economica, la egalitate cu cererile privind domeniul privat al persoanei, precum cele legate de divorturi, copii, infidelitati. O cincime din clienti vor dovezi pentru a fi folosite in instante sau revendicari de bunuri, in timp ce 10% din servicii sunt consultatii. Restul sunt diverse alte cereri. In unele cazuri, intre 60% si 70% din solicitarile adresate detectivilor particulari sunt legate de cercetarea partenerilor de afaceri sau a viitorilor angajati. O investigatie de natura economica poate avea drept scop asigurarea protectiei impotriva scurgerii de informatii sau aflarea unor detalii privind solvabilitatea ori seriozitatea unei persoane. Nici salariatii unei companii care apeleaza la o firma de investigatii nu pot scapa de "lupa" detectivului, care poate afla detalii privind loialitatea sau moralitatea angajatilor.
Cine are suspiciuni ca angajatii nu respecta intocmai programul stabilit si vrea sa stie traseul acestora poate cere detectivilor supravegherea prin GPS, putandu-se astfel afla, in orice moment, locatia autovehiculului monitorizat. in acest caz, filajul este mai putin riscant, dar si mai ieftin.
Un alt tip de solicitare provine din partea firmelor din strainatate, in special din tarile in care a migrat forta de munca romaneasca. Aceste companii cer verificari pentru angajatii originari din Romania.
"Cererea este in crestere, iar in viitor cele mai multe cazuri vor fi din partea companiilor multinationale. Important este sa avem rabdare si sa nu tintim spre profituri imediate, ci spre profesionalism si crearea unei imagini serioase pe piata", spune Vasile Cires, directorul general al Biroului de Detectivi Particulari "Confident" si fondatorul scolii de profil cu acelasi nume.
Pe langa solicitarile "de business", rezolvarea divergentelor in cuplu sau a litigiilor civile a dus la cresterea exponentiala a cererii pentru investigatii private. "La noi, circa 90% din solicitari sunt legate de viata intima a sotului, sotiei sau amantului si doar 10% din investigatii privesc partenerii de afaceri ai clientilor", spune Terteleac Ionel directorul firmei "Investigatii Private".
Cei care au infiintat firme de detectivi privati particulari sunt cadre militare in rezerva, provenite din sistemul sigurantei nationale si armata. "Am considerat ca este un domeniu la care ne pricepem mult mai bine decat la altele si exista sanse mari sa reusim. Acum, suntem priviti cu o oarecare retinere, cam la fel cum erau privite agentiile imobiliare prin anii `90. Cred ca vom deveni o componenta cotidiana a sferei prestarilor de servicii", spune Ilie Lungu, director general al Agentiei de Detectivi Particulari Total Invest.
"Clientii au inceput sa realizeze ca isi pot rezolva problemele fara a apela la unele institutii ale statului, avocati sau alte persoane intermediare", spune Mircea Banescu, director executiv al firmei Pro Detective Agency din Timisoara. "Daca ne raportam la exemplul firmelor din Europa, cu o vechime de peste 50 de ani, atunci cifrele obtinute de firmele romanesti pot fi promitatoare. Este deja o piata specializata, asemenea avocatilor", crede Maria Bumbaru. Pe viitor, asteptarile sunt legate mai ales de cresterea calitatii serviciilor si de specializarea agentiilor de detectivi particulari, insa deja perspectivele sunt incurajatoare pentru acest business. Potrivit Mariei Bumbaru, cel putin o agentie din Romania are deja filiale si angajamente in trei capitale din Europa.
Servicii autorizate detectivi particulari Romania: Bucuresti, Timisoara, Constanta, Cluj, Craiova, Iasi, Pitesti, Oradea, Ploiesti, Brasov, Bacau, Galati, Arad, Sibiu, Tg Mures, Suceava, Botosani, Braila, Satu mare, Deva, Mures, Focsani, Curtea de Arges.